Aleksanteri kinkku ja hovilääkäri Atkinskin dieetti

Tsaari Aleksanteri I pääsi Suomen valloitettuaan pahasti lihomaan. Eikä ihme, sodat oli hoidettu ja hallitsijalla oli luppoaikaa. Osaltaan lihomiseen vaikutti se, että tsaarille maistuivat makkaramestari Koblasnikin makkarat turhankin hyvin. Lihominen ei tsaaria haitannut, mutta kun hovin satulaseppä teki kolmatta kertaa lisää reikiä tsaarin miekkavyöhön, tsaaritar Louise päätti laihduttaa tsaarin. Päätti, vaikkei tsaarittarenkaan vyötärö enää ollut nuoruuden mitoissa.

Tsaaritar delegoi tsaarin laihduttamisen hovilääkäri Jevgeni Atkinskille. Jevgeni ymmärsi, että itsevaltiaan tsaarin laihduttaminen tulee tehdä silkkihansikkain. Kopeammalla käytöksellä laihduttamiseen ohjaaminen olisi saattanut nimittäin johtaa siihen, että tsaarin sijasta Jevgeni olisi laihtunut vedellä ja leivällä Siperian jossain perukoiden vankityrmistä. Tohtori Atkinski kehittikin tsaaria varten erityisen dieetin, jossa tsaari sai syödä yhtä paljon kuin ennenkin, mutta huomaamattaan laihduttavampaa mutta edelleen maukasta ruokaa.

Vähähiilihydraattisen dieetin runkona toimi makkaramestari Koblasnikin kehittämä kinkku, jolle annettiin nimeksi Aleksanteri. Tsaarin mieltymykset tuntien kinkun reunaan jätettiin ohut silavakerros, joka sen lisäksi että teki kinkusta maukkaamman, antoi kinkulle myös miellyttävän ulkonäön. Kun kinkkua oli tsaarille tarjolla aamuin illoin, tsaarin paino putosi entiselleen. Tsaaritar Louise palkitsi tohtori Atkinskin suurruhtinaan arvonimellä.

Lääkärin toimi periytyi Atkinskin suvussa vallankumoukseen asti, ja myöhempäänkin, tosin eri mantereella. Myllerryksen aikana suku nimittäin pakeni Amerikkaan ja lyhensi nimensä muotoon Atkins. Amerikassa Jevgenin pojanpojanpojanpoika julkaisi kirjan tsaari Aleksanterille kehitetystä dieetistä. Kirja sai suuren suosion ja dieetti tunnetaan vielä nykyään Suomessakin Atkinsin dieettinä.

AleksanteriI

facebooktwitter