Pavel Koblasnik (1652-1718)

Pavel Koblasnik 1633-1732 Tiettävästi ainoa kuva suvun 1. makkaramestarista Pavel koblanskista on italialaisen taidemaalari ja arkkitehti Andrea Pozzon ohikulkumatkallaan aterian ja majoituksen maksuksi tekemä kivipiirros vuodelta 1698.
Pavel Koblasnik
1633-1732
Tiettävästi ainoa kuva suvun
1. makkaramestarista
Pavel Koblasnikista on italialaisen taidemaalari ja arkkitehti Andrea Pozzon
ohikulkumatkallaan aterian ja majoituksen maksuksi tekemä kivipiirros vuodelta 1698.

Kuuluisa puolalainen makkarantekijä Warkan kylästä. Pavel aloitti uransa kiertämällä kisällinä puolalaisten makkaramestarien opissa ja asettui lopulta asumaan Warkan kylään, jossa hän perusti kievarinpitäjä Waclav Sprutnickin kanssa kievarin yhteyteen makkarakeittiön. Koblasnikin makkarat saavuttivat nopeasti mainetta ja Warkan kievariin matkustettiin kauempaakin niitä maistelemaan.

Vuonna 1699 Venäjän tsaari, Pietari Suuri, yöpyi seurueineen paluumatkalla Euroopan kiertueeltaan salanimellä Pjotr Mihailov kestikievarissa ja tilasi illalliseksi parasta mitä kylästä löytyy. Saatuaan eteensä vadillisen höyryäviä Koblasnikin makkaroita kaksimetrinen Pietari hotkaisi ne vartissa ja tilasi lisää. Kievarin isäntä ilmoitti pelokkaana, että makkarat on loppu, johon Pietari vastasi että sitten niitä pitää tehdä lisää.

Kärsimätön tsaari kävi vähän väliä katsomassa, kun Pavel valmisti lisää makkaroita. Kun uudet makkarat maistuivat yhtä hyviltä kuin aikaisemmat, tsaari palkkasi Pavel Koblasnikin itselleen makkarantekijäksi. Seuraavana aamuna Pavel pakkasi vähäisen maallisen omaisuutensa ja makkaroiden reseptit, hyppäsi viimeisenä kulkevaan kuormakärryyn ja lähti kohti Pietaria.

Pavelin lähdettyä Pietariin, matkailu Warkan kylässä väheni ja kylä kuihtui pikku hiljaa.. Kestikievari meni konkurssiin 1706. Nykyään kylä ei ole tunnettu makkaroista eikä matkailusta.

 

facebooktwitter